Caligrafie limba japoneza, Shodo

Ateliere de origami și caligrafie japoneză la DN1 Value Centre din Balotești

Unde: DN1 Value Centre, Calea București 2bis, zona Food Court

Când: 24 septembrie, de la ora 11.00 la ora 13.00

Intrarea liberă

Sfârșitul săptămânii vine cu un nou cadou adus copiilor curioși de către Centrul Comercial DN1 din Balotești.

Descoperă frumusețea culturii japoneze prin două ateliere realizate de Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” în parteneriat cu LearnGate.

Caligrafie tradițională japoneză (Shodo) cu Cristi Diaconu

Shodo s-ar traduce simplu prin caligrafia japoneză, dar este mai mult de atât. În Japonia, caligrafia reprezinta o artă ce are foarte multe în comun cu spiritualitatea și filozofia Zen. Fără a se reveni sau corecta vreo linie deja trasată, pensula imprimă pe foaia albă starea de spirit, calmul, dar și eventualele griji ale celui ce scrie în momentul respectiv.

Origami cu Izabella Oprea

Origami este arta de a împături hârtia sau o altă formă de a descoperi Japonia, prin intermediul unei bucăți pătrate de hârtie. Un mod fascinant de a obține cele mai diverse și interesante forme.

În spiritul artei japoneze, atât origami, cât și caligrafia (Shodo) au acea versatilitate fascinantă prin care pot oferi fiecărei persoane exact experiența pe care este pregătită să o primească.

Astfel, un copil poate fi încântat să-și caligrafieze numele în ceea ce pentru el reprezintă caracterele misterioase ale vechilor shoguni. Pentru un adult, aceeași caligrafie aduce o perspectivă cu totul diferită, fiind un instrument de perfecționare folosit de maeștrii Zen și ai artelor marțiale.

În același mod, origami în ochii unui copil poate fi un meșteșug prin care își populează singur propriul univers al jucăriilor, în timp ce, pentru un adult, origami poate fi o artă care cultivă migala și atenția.

Ambele ateliere sunt predate de voluntari ai Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”.

Cu peste 17 ani de experiență în predarea cursurilor de limbă și cultură japoneză (ceremonia ceaiului, ikebana, istoria filmului japonez, taiko, origami, caligrafie, design si arhitectură niponă, arte marțiale), Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru” este parte a Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno – Americane.

Mai multe informații despre activitățile Centrului găsiți aici: Csrj.ro

Caligrafie limba japoneza, Shodo
Foto: Csrj.ro
atelier origami
Foto: Csrj.ro
atelier origami
Foto: Csrj.ro
Caligrafie limba japoneza, Shodo
Foto: Csrj.ro