Cine influențează cel mai mult alegerile de carieră ale adolescenților?

Imaginați-vă că intrați într-un un labirint vast și complicat, cu numeroase cotituri necunoscute, fundături și obstacole, la capătul căruia se află promisiunea succesului. De multe ori, alegerea unei cariere este pentru un adolescent exact acest punct de impas.

Potrivit psihologului Crina Nedelcu, specializat în psihologia copilului, „alegerile de carieră sunt decizii complexe pentru că impactul lor este pe termen lung. Așadar, aceste decizii nu stabilesc o situație pe termen scurt, ci sunt hotărâtoare pentru viitor. Cariera aleasă are un impact important din mai multe perspective, precum împlinirea personală, stabilitatea financiară și satisfacția generală în viață. O nepotrivire între cariera aleasă și aspirațiile personale poate avea consecințe negative, poate duce la frustrare, nefericire iar în unele situații poate cauza chiar probleme mentale. Dificultatea constă în multitudinea de opțiuni existente și, de multe ori, presiunea de a lua o decizie corectă.”

În labirintul alegerii carierei, decizia adolescenților este rareori sută la sută personală, fiind influențată de mai mulți factori. Contează în mod particular opinia și sprijinul părinților, opinia fraților mai mari și a prietenilor, modelul oferit de profesori, tendințele la modă privind piața muncii sau sprijinul consilierilor vocaționali. Sunt numeroase studii care arată existența acestor influențe în procesul de decizie a carierei adolescentului, dar sunt puține studii care indică care dintre acești factori are greutatea cea mai mare.

Mamele sunt adevărați „piloni emoționali” pentru adolescenți în alegerea carierei

Un studiu la care au participat 432 adolescenți elvețieni (224 băieți și 208 fete) și 10 perechi mamă-copil, publicat în International Journal for Educational and Vocational Guidance, arată că cea mai mare influență asupra carierei adolescenților o au, în general, mamele.

Majoritatea adolescenților își văd mamele ca pe o sursă de sprijin în alegerea carierei (91,5% dintre adolescenții intervievați au declarat acest lucru la începutul anului școlar și 86,6% la sfârșitul anului școlar). Tații influențează, de asemenea, procesul de decizie în carieră (75,5% dintre adolescenții intervievați au declarat acest lucru la începutul anului școlar și 60,5% la sfârșitul anului școlar). Așadar mamele sunt în general percepute ca fiind cea mai importantă sursă de sprijin pentru adolescenții care își consideră opțiunile de carieră.

Studiul precizează că pot exista anumite variații în funcție de mediul social și genul copiilor, băieții fiind influențați într-o proporție mai mare de tați decât fetele.

Când influența mamelor asupra carierei adolescentului este optimă?

Studiul publicat de International Journal for Educational and Vocational Guidance mai arată că influența părinților asupra alegerilor de carieră a copiilor are un rol benefic atunci când se încurajează explorarea opțiunilor de carieră. Este important ca părinții să nu-și impună asupra copiilor propriile alegeri, ci să găsească un echilibru în modul în care îi ghidează.

De asemenea, studiul menționat mai arată că atunci când așteptările părinților cu privire la cariera copiilor lor sunt ridicate, acestea pot avea un impact favorabil asupra carierei copilului doar dacă acesta crede că poate împlini așteptările respective. În cazul în care copilul nu se simte capabil să răspundă așteptărilor părintelui, acest lucru poate să-i crească nivelul de stres și anxietate.

Concluzia studiului este că rolul părinților în procesul de alegere a carierei adolescenților este foarte important, mai ales prin asigurarea sprijinului emoțional și ghidarea în procesul de explorare a diferitelor opțiuni.

Clinica Neuroatipic în parteneriat cu LearnGate oferă o serie de instrumente de sprijin în procesul de orientare în carieră a adolescenților: test de inteligență, test de orientare școlară și în carieră, test de evaluare a strategiilor de învățare, precum și ședințe de consiliere în vederea orientării în carieră și creșterea performanțelor școlare. Testele și ședințele de consiliere pot fi achiziționate separat sau în pachete.

Ghidează alegerile adolescentului tău aplicând cele mai eficiente metode de evaluare și orientare în carieră. Mai multe detalii despre pachetele de orientare școlară și în carieră găsiți aici: Teste de orientare școlară și în carieră.

Mai multe detalii despre studiul citat se regăsesc aici:

Marcionetti, J., Zammitti, A. Perceived support and influences in adolescents’ career choices: a mixed-methods study. Int J Educ Vocat Guidance (2023). https://doi.org/10.1007/s10775-023-09624-9

 

Image by karlyukav on Freepik