„Cum ar compune Beethoven dacă ar fi contemporan cu Billie Eilish?” Educația dincolo de manuale: cum ajutăm mințile tinere să se dezvolte la adevăratul potențial?

Într-o lume în continuă schimbare, în care profesiile dispar și sunt înlocuite cu unele noi, pe măsură ce tehnologia evoluează și nevoile noastre se schimbă, trebuie să ne întrebăm (mai des) ce le oferim copiilor noștri pentru ca toate ușile să le fie deschise în viitor? Educația formală nu este suficientă, mai ales într-o țară ca România, unde se investește infim în materiale educaționale și transformarea actului educațional. Bazele teoretice rămân esențiale, dar copiii de astăzi au nevoie de spații unde să poată integra cunoștințele academice cu viața reală, unde să poată experimenta, să facă greșeli, să descopere și să inoveze. Iar asta putem vedea observând modelul țărilor cu rezultate remarcabile în inovație și cercetare. Ca psiholog, mama unei adolescente și antreprenoare în educație, mi-aș dori să vă conving să le oferiți copiilor voștri experiențe care completează și extind învățarea formală, contribuind la dezvoltarea lor intelectuală și personală.

Carmen Pantazi

Învățarea bazată pe experimente științifice este unul dintre cele mai puternice instrumente de înțelegere a lumii înconjurătoare. În ciuda faptului că unele școli încă au laboratoare de chimie și de fizică, ele sunt rar folosite. De obicei, din cauza lipsei de materiale didactice. Alteori, din cauza presiunii de a parcurge teoria, un curriculum extrem de stufos, în clase cu peste 30 de elevi. Totuși, copiii trebuie încurajați să pună întrebări, să observe tipare, să formuleze ipoteze și să testeze teoriile în mod practic. Această abordare îi ajută să înțeleagă diferența între supoziții și date empirice, dezvoltându-le în același timp abilitatea de a argumenta și a gândi critic. Ca părinți, suntem datori găsirii unei alternative pentru ca cei mici să nu rateze ocazia de a testa, de a se juca.

Educația nu trebuie să fie limitată la acumularea de cunoștințe, ci trebuie să includă și dezvoltarea unui set de abilități esențiale pentru viață. Jocurile de rol și exercițiile interactive oferă un teren sigur pentru exersarea negocierii, empatiei, lucrului în echipă și al leadership-ului, competențe care nu sunt întotdeauna accentuate în curriculumul școlar, dar sunt vitale în orice context profesional sau personal. Măcar în weekenduri, în loc să se uite într-un ecran, copiii merită oportunitatea de a învăța să fie oameni mai buni.

Pentru a păstra relevanța educației, trebuie să facem legături între preocupările actuale ale copiilor și materialele studiate. Întrebări precum “Cum ar compune Beethoven dacă ar fi contemporan cu Billie Eilish?” pot părea neortodoxe, dar deschid drumul spre o înțelegere profundă a influenței culturale și a evoluției artistice. În educație, nu ar trebui să existe tabuuri, ci doar curiozitate.

Citește tot articolul pe Republica.ro