Curiozitatea în științe se aprinde prin experimente. Prima serie de workshopuri și ateliere pentru elevii de gimnaziu marca LearnGate
Prima serie de workshopuri și ateliere Learngate:
„Secretele luminii” – fizica prin experimente (12 locuri)
Să experimentăm „Chimia în bucătărie” (12 locuri)
Ghidul păsărilor sălbatice din Delta Văcărești (12 locuri)
Curs de negociere pentru copii (12 locuri)
Omenirea a primit Universul, dar nu și instrucțiunile de utilizare. Bucuria de a-l descoperi este privilegiul fiecărui om, fiind sursa curiozității de a descifra mistere și a puterii de a realiza lucruri.
Marile reușite ale omenirii, fie că este vorba despre avansul tehnologic, descoperirile în medicină, explorarea spațiului sau inovațiile spectaculoase din alte domenii, își au rădăcina în această dorință umană înnăscută de a descoperi lumea.
Aventura cunoașterii este fascinantă încă de la vârste mici, când dezvoltarea senzorio-motorie permite copilului să exploreze lumea prin simțuri. Avansează apoi la trepte din ce în ce mai complexe și în unele cazuri poate trece praguri sofisticate, ca cele atinse de geniul lui Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Marie Curie, Stephen Hawking.
Drumul parcurs într-acolo nu este unul ușor. Are însă un sprijin pe măsură: știința.
Știința a dat căutătorilor de adevăruri despre lume un limbaj comun. Așa cum limba unei țări permite cetățenilor ei să se facă înțeleși, limbajul științific permite oamenilor de știință să comunice între ei, să-și discute descoperirile, să le transmită mai departe.
Și tot știința, prin metodele și instrumentele ei, a oferit reperele necesare ca, atunci când se aventurează în labirintul adevărului, cercetătorul să nu se piardă în capcana falsei cunoașteri. Metoda științifică este o garanție nu doar pentru omul de știință, ci pentru oricine vrea să-și păstreze busola, să facă diferența între adevăr și minciună, într-o lume complexă.
A cerceta lumea fără metodele adecvate este ca și cum ai încerca să mergi pe jos în spațiu. Doar după ce deprinde rigorile științei, mintea curioasă este cu adevărat echipată să extragă pepite de adevăr din teritoriile infinite ale informației.
Studiul științelor oferă însă mai mult decât informații: ne învață valoarea eticii și a corectitudinii. Falsurile, păcălelile, drumul pe scurtătură sunt respinse într-o lume bazată pe căutarea adevărului.
Ce aduc workshopurile LearnGate în domeniul științei?
- În primul rând pasiunea pentru știință. După renumitul psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, care a studiat ce anume ne face cu adevărat fericiți, o astfel de pasiune „se apropie de împlinirea ideală pe care sperăm cu toții să o obținem de la viață.” Este așadar cel mai valoros cadou pe care un părinte poate să-l facă unui copil, iar un copil poate să și-l ofere sie însuși.
- Odată „microbul” interesului pentru știință instalat, LearnGate oferă un cadru extrașcolar care să ofere practicarea acestei pasiuni, precum și conectarea cu alți copii ale căror preocupări sunt similare.
- Un mod de gândire, prin deprinderea metodei științifice. Copiii învață să adune dovezi empirice pentru a argumenta o idee. Și mai învață că atunci când argumentează, oamenii de știință nu se ceartă, ci caută cel mai bun răspuns la o întrebare, pe baza dovezilor disponibile. Învață așadar să măsoare, să observe, să recunoască și să utilizeze informația deja obținută prin metode științifice, să formuleze întrebări, să construiască modele și să imagineze un design de soluționare a unei probleme.
- Înțelegerea unor concepte în profunzime plecând de la aplicarea lor practică. Mulți elevi sunt capabili să numească anumite concepte, dar nu toți le înțeleg cu adevărat. Experimentele aduc un nivel superior de înțelegere a conceptelor teoretice, a motivului pentru care acestea sunt importante. Sunt, totodată, o ancoră care fixează învățarea și previne învățatul pe de rost.
- Cultivarea competențelor STEM. Acestea le permit copiilor să navigheze cu încredere în peisajul contemporan, să înțeleagă tehnologiile emergente și să utilizeze tehnologia ca instrument de învățare și de rezolvare a problemelor. Studiul integrat al științelor, transdisciplinaritatea, oferă copiilor abilitatea de a face conexiuni și a depăși cadrul unei singure materii. O astfel de abilitate este esențială pentru gestionarea provocărilor unei lumi în continuă schimbare, de a gândi soluții la probleme complexe, așa cum acestea apar în viața reală.
„Ceea ce se reține sunt momentele de vârf: curiozitatea arzătoare, uimirea în fața unui mister pe cale să se dezvăluie, încântarea de a da peste o soluție care face vizibilă o cale ascunsă.” (Mihaly Csikszentmihalyi despre procesul creativ al muncii unui om de știință)
Image by master1305 on Freepik