Micropia (sursa foto: siteul oficial al muzeului, www.micropia.nl)

Muzeul care îți dezvăluie lumea misterioasă a microbilor

Microbii, primele organisme care au apărut pe Pământ și cele mai numeroase, au propriul muzeu interactiv în Amsterdam, din 2014. MICROPIA este un muzeu unic în lume, singurul loc în care creaturile microscopice spectaculoase nu reușesc să se mai ascundă sub dimensiunea care, în mod normal, le face invizibile pentru ochii noștri.

Lumea microbilor este o lume dinamică, ce fascinează mai ales prin paradoxul de a fi în egală măsură absentă, pentru că nu o vedem, și foarte prezentă, pentru că este formată din aproximativ două treimi din toate materiile vii. De la microorganisme benefice la cele letale, MICROPIA expune această lume fascinantă prin exponatele vii dar și prin cele aduse la viață virtual, oferind o experiență educativă particulară. Vizitatorii pot interacționa cu exponatele, folosind ecrane tactile și alte dispozitive interactive.

Să vezi invizibilul…

Micropia (sursa foto: siteul oficial al muzeului, www.micropia.nl)

Explorarea începe chiar din momentul în care intri în MICROPIA. Chiar în liftul de la intrare, o cameră video surprinde imagini detaliate ale microbilor care locuiesc pe corpul nostru dar nu suntem obișnuiți să îi cunoaștem. Este o introducere surprinzătoare care dă startul pentru ce urmează să descoperi în muzeu, de la bacterii și viruși până la ciuperci și microalge.

Descoperiri științifice interesante

Pe parcursul turului, vizitatorii pot interacționa cu specialiști din laboratoare și pot afla direct de la ei:

  • Ce mănâncă microbii?
  • Cât timp trăiesc microbii?
  • Cum contribuie microbii la fabricarea alimentelor și medicamentelor?

Colecțiile de microbi sunt o altă atracție pentru vizitatori. În timpul vizitei la Micropia, curioșii pot să-și colecționeze cei mai frumoși sau cei mai interesanți microbi pe care îi întâlnesc, iar la sfârșitul turului, îi pot elibera și da viață pe “Zidul microbilor”.

Microorganisme în vas Petri, sursa foto: siteul oficial al muzeului, www.micropia.nl

Continuă descoperirile acasă

Experiența unică trăită la muzeu poate continua și după vizitarea acestuia. Pasionații pot învăța experimente distractive, pe care le pot face împreună cu prietenii, părinții, colegii de clasă sau acasă:

  • Crează-ți propriul micro-zoo!
  • Fabrică iaurt cu ajutorul microbilor.
  • Descoperă ce microorganisme trăiesc în ghiveciul cu flori.

Fascinanta lume microscopică

Antoni van Leeuwenhoek ne-a deschis ochii către lumea microscopică, dezvăluind misterele ascunse ale vieții într-o picătură de apă și schimbând pentru totdeauna cursul științei.

Microorganisme, sursa foto: Canva
  • Olandezul Antoni van Leeuwenhoek a fost primul care a descoperit microbii într-o picătură de apă în 1674, folosind un microscop fabricat de el însuși. Așadar, este primul om care și-a cunoscut microbii.
  • Microbii sunt cei mai vechi locuitori ai Pământului, apărând acum aproximativ 3,5 miliarde de ani.
  • Fiecare om poartă aproximativ 1,5 kilograme de microbi, cunoscuți sub numele de microbiota umană.
  • În gura unei persoane trăiesc aproximativ zece miliarde de bacterii, distribuite în 700 de specii diferite.
  • Un microorganism sau microb este o creatură prea mică pentru a fi văzută cu ochiul liber; astfel, pe vârful unui ac pot încăpea un milion de bacterii.
  • Fără microorganisme, viața pe Pământ nu ar fi posibilă, acestea mâncând aproape orice, inclusiv metale și petrol.
  • Două treimi din viața de pe Pământ este formată din microorganisme, invizibile fără ajutorul unui microscop.

MICROPIA, muzeul din Amsterdam, este o aventură educațională într-o lume invizibilă, dar esențială pentru existența noastră. Este o destinație de neratat pentru cei curioși să descopere secretele vieții microscopice și impactul uriaș pe care microbii îl au asupra planetei noastre.

Sursa foto copertă: siteul oficial al Muzeului Micropia (www.micropia.nl)