Tehnică de memorare pentru lecțiile complexe: sistemul Leitner
Pentru a obține rezultate foarte bune la învățătură e importantă eficientizarea strategiilor de învățare după principiul „lucrează mai inteligent, nu mai mult”. În acest scop, LearnGate vă propune o serie de metode și tehnici care și-au demonstrat în timp utilitatea.
Sistemul Leitner este o tehnică frecvent utilizată și considerată foarte eficientă pentru memorarea de informații, fie că este vorba despre învățarea unor limbi străine, reținerea unor date la istorie sau a unor formule matematice.
Tehnica a fost elaborată de publicistul german Sebastian Leitner și funcționează în felul următor:
- Scrie informațiile de memorat pe cartonașe, câte o informație pe cartonaș.
- Așează cartonașele pe care le înveți pentru prima oară într-o cutie. Pe cele pe care reușești să le știi mai bine, transferă-le în a doua cutie, iar când le știi și mai bine mută-le în cea de-a treia cutie și tot așa. Prin urmare cutiile sunt organizate progresiv de la informații pe care nu le știi deloc până la informații pe care le-ai memorat perfect. Tehnica a fost concepută cu 5 cutii, dar poți face atâtea cât apreciezi necesar.
- Repetă informațiile din cartonașe la anumite intervale de timp, mai scurte pentru cutiile cu informații pe care le știi mai puțin și mai lungi pentru cele pe care le știi bine. De fiecare dată când nu îți aduci aminte o informație, retrogradează cartonașul cu informația respectivă în cutia corespunzătoare nivelului de memorare.
- Revizuiește cartonașele din prima cutie, cea cu informații pe care încă nu le-ai memorat deloc, în fiecare zi. Pe celelalte revizuiește-le la intervale mai mari de timp, stabilite de tine așa cum crezi necesar pentru a verifica dacă le ții în continuare minte (de exemplu, poți revizui cartonașele din cea de-a doua cutie la un interval de 2 zile, pe cele din a treia cutie la un interval de 3 zile și tot așa).
Tehnica poate fi utilizată atât cu ajutorul aplicațiilor, cât și în varianta creion-hârtie. Cu cât cartonașele sunt mai elaborate, ca de exemplu să conțină desene sau alte imagini, cu atât sunt mai ușor de memorat.
Din mai multe motive, sistemul Leitner funcționează foarte bine pentru reținerea consolidată a informațiilor iar timpul alocat organizării cartonașelor este rapid recuperat.
În primul rând, are la bază principiul repetării spațiale. Potrivit acestuia reținerea informației pe termen lung este mai bună atunci când informația este repetată la anumite intervale de timp.
În al doilea rând, tehnica permite urmărirea întregului proces prin care informația se transferă din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată, satisfacția de a o vedea cum avansează dintr-o cutie în alta fiind pe măsura efortului.
Nu în ultimul rând, tehnica Leitner ajută creierul să evite capcana de a repeta mai mult o informație ușoară și direcționează revizuirea acolo unde este cu adevărat necesar, adică spre informația mai greu de memorat.
Atenție! Sistemul Leitner este potrivit pentru a memora. Pentru înțelegerea în profunzime a unor concepte există alte tehnici care aduc rezultate rapide.