

Locurile s-au epuizat. Vă vom anunța când vom relua workshopul. Vă mulțumim!
Vârsta recomandată: 11-15 ani
Preț: 200 lei (Redus la 170 de lei pentru înscrieri până joi, 28 septembrie)
Când: Sâmbătă, 30 septembrie, la ora 10.00 (atelierul durează o oră și 45 de minute)
Unde: Deutsche Schule Bukarest (Str. Coralilor 20G, 013328, Bucureşti)
Profesor de curs: Andreea Vișanescu, profesor de chimie
Laura Băjenaru, examiner pentru Cambridge Assessment International Education, a conceput acest atelier în colaborare cu Andreea Vișănescu.
Sucul de portocale este un acid sau o bază? Dar laptele?
Acizii şi bazele reprezinta yin şi yang-ul chimiei. Reacţia acestora se numeşte ”reacție de neutralizare” pentru că împreună, acidul şi baza, formeaza apă. Înțelegerea comportamentului chimic este extrem de importantă pentru că acesta se regaseşte în viaţa de zi cu zi în absolut toate produsele pe care le folosim.
În Grecia Antică, clasificarea subtanţelor era facută pe baza proprietăţilor pe care oamenii acelor vremuri le puteau observa. Prin urmare, substanţele erau clasificate drept dulci, sărate sau acre. Romanii au fost primii care s-au referit la substanţele acre ca fiind acide (acere) având ca referinţă oţetul care conţine o cantitate semnificativă de acid acetic. Bazele, sau substanţele alkaline, au fost mai târziu clasificate, deşi efectul de neutralizare a acizilor era cunoscut. Denumirea de substanţă alkalină îşi are originea în limba araba şi a fost dată în procesul de obţinere a săpunului.
În cadrul workshopului nostru vom învăța să identificăm acizii şi bazele din jurul nostru, precum si sa le măsuram tăria cu ajutorului unei scale numite pH. Le vom clasifica în acizi și baze tari, precum şi acizi şi baze slabe. Vom prepara indicatori chimici din plante și vom obține propria noastră hârtie de pH.
Andreea Vișinescu: ”În calitate de profesor dedicat chimiei, călătoria mea a fost una de descoperire continuă. Pornind pe acest drum, aprofundând lumea chimiei medicale la Universitatea din București, înarmată cu o bază academică solidă, m-am aventurat în domeniul aplicațiilor practice. Cu scopul de a cultiva mințile curioase, am avut privilegiul de a îndruma copiii în diferite etape ale parcursului lor educațional: de la elevii din școala gimnazială care fac primii pași în lumea științei, până la elevii de liceu care se angajează pe căile provocatoare ale examenelor IGCSE și AS&A Level din sistemul Cambridge”.
Laura Băjenaru este examiner pentru Cambridge Assessment International Education. Laura Băjenaru a absolvit Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din cadrul Universității Politehnica București și a obținut Masteratul în Biofizică și Biotehnologie Celulară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București. A finalizat studiile doctorale în anul 2015, în cadrul Universității Politehnica București. În 2012 a acceptat provocarea de a preda Chimia în programe A-level și IGCSE în cadrul unor şcoli cu predare în sistem internațional. Din anul 2015 este examiner pentru Cambridge Assessment International Education, activitate care a ajutat-o să înțeleagă ce presupune un examen internațional standardizat.
Photo 114782620 | Chemistry © Romolo Tavani | Dreamstime.com
Event Cost
200 RONStart Time
30 septembrie @ 10:00